Forum Spirit of Japan Strona Główna Spirit of Japan
Japonia i wszystko co z nią związane :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wasabi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Spirit of Japan Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Lubisz wasabi ?
Tak
80%
 80%  [ 4 ]
Nie
20%
 20%  [ 1 ]
Wszystkich Głosów : 5

Autor Wiadomość
Nymphea
Administrator


Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 432
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:45, 23 Maj 2008    Temat postu: Wasabi



Chrzan japoński (wasabia japońska) - gatunek rośliny z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Występuje w Japonii i Chinach.

Charakterystyka

Bylina o masywnym pełzającym kłączu, z którego wyrastają okrągławo nerkowate, długoogonkowe liście. Posiada drobne, białe, niedekoracyjne kwiaty, po przekwitnięciu zawiązujące się w owoce typu łuszczyny z okrągłymi nasionami w środku.

Zastosowanie

Roślina lecznicza

- Surowiec: kłącze, korzeń. Zawartość: m. in. glikozydy, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, sole mineralne (najwięcej siarki).

- Działanie i zastosowanie: przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz niewielkie moczopędne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zaleca się w niestrawności, zatruciu rybami, w niedokwaśności, a nawet bezsoczności, zewnętrznie w okładach łagodzących dolegliwości reumatyczne, nerwobóle i mięśniobóle.

Sztuka kulinarna :

Wasabia ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne: utartego świeżego korzenia można używać tak samo jak zwykłego chrzanu. Od tego ostatniego jest dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy. W Polsce świeży niedostępny w sklepach, używa się go w postaci proszku wasabi, który wymieszany z odrobiną wody daje gęsta pastę. Występuje też w tubce w postaci pasty gotowej do użytku. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu smaku.

Tak wasabi wygląda na stole :


A tak wygląda wersja do kupienia w Polskich sklepach:


Źródło: Wikipedia + opracowanie własne


Ostatnio zmieniony przez Nymphea dnia Pią 11:52, 23 Maj 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magda
Stały bywalec


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 284
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 18:30, 19 Cze 2008    Temat postu:

Strasznie ostre ale w sushi jest boskie^^ Jeszcze sa robione takie fajne kuleczki właśnie z wasabi... pycha!! ^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Spirit of Japan Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin