Forum Spirit of Japan Strona Główna Spirit of Japan
Japonia i wszystko co z nią związane :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ochazuke

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Spirit of Japan Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krulik
Wiem gdzie leży Japonia


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 15:39, 10 Lis 2008    Temat postu: Ochazuke

Chazuke (茶漬け, ちゃづけ) lub ochazuke (お茶漬け) to proste japońskie danie, jakie przyrządza się zalewając ryż zieloną herbatą, rosołem dashi lub po prostu gorącą wodą, i dodając różne dodatki, na przykład umeboshi, nori, ziarna sezamu, kawałeczki tofu, solonego łososia albo wasabi. To proste danie pozwala zagospodarować ryż pozostały z poprzednich posiłków. Danie to jest także znane pod nazwą cha-cha gohan, albo bubuzuke (w dialekcie Kyoto). Ochazuke było popularne już w epoce Heian - wówczas ryż zalewano wodą. Natomiast zielonej herbaty zaczęto używać dopiero w epoce Edo.

Jak już wspomniałam, w Kyoto potrawa ta zwana jest bubuzuke. Z tą potrawą wiąże się zwyczaj. Kiedy gospodarz domu pyta, co gość chciałby zjeść, grzecznie jest wówczas poprosić o ochazuke, jako danie najprostsze i niewymagające wiele zachodu. Serdeczni gospodarze podadzą zwykle bardziej wyszukaną potrawę, by okazać gościowi, że jest mile widziany w ich domu. Natomiast, jesli gość otrzyma ochazuke, oznacza to wówczas, że gospodarze życzą sobie, by gość jak najszybciej opuścił ich dom. Jednakże dotarłam również do innego źródła, które mówi, że jak ktoś dostanie ochazuke, to znaczy że jest uważany za przyjaciela domu, i że gospodarze darowują sobie nadmierny ceremoniał grzecznościowy. Widac to zależy od okoliczności. Niestety, nie jestem znawcą stosunków społecznych w Japonii...

A oto jeden z przepisow:

Najbardziej tradycyjna ochazuke składa się z:
gotowanego ryżu, ułożonego w stosik w miseczce
paseczków nori ułożonych na ryżu
odrobiny rukwi wodnej (rzecznej) poskubanej na listki
małego stożka wasabi ułożonego na wierzchu górki ryżowej
gorącej zielonej herbaty dobrej jakości

Danie po prostu ostrożnie zalewa się zieloną herbatą i zajada
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Spirit of Japan Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin