Forum Spirit of Japan Strona Główna Spirit of Japan
Japonia i wszystko co z nią związane :)
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Japońskie ciasto świąteczne - przepis

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Spirit of Japan Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Awe
Moderator tematyczny


Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 346
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Racibórz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:09, 21 Gru 2008    Temat postu: Japońskie ciasto świąteczne - przepis

Przepis na japońskie ciasto świąteczne :hamster_idea:

3 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
1 kostka masła
4 duże jajka
1 szklanka maślanki
Olejek waniliowy
0.5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki rodzynek
1.5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka przyprawy korzennej
0.5 łyżeczki zmielonych goździków

Wymieszać proszek, sodę i sól z mąką.
Ubić mikserem masło z cukrem aż będą pulchne. Ubijać dalej, dodając po
jednym jajku. Dodać olejek, pozostałe przyprawy i maślankę, dokładnie
mieszając ciasto łyżką.
Przełożyć do foremki, piec w dość gorącym piekarniku przez ok. pół
godziny. Ostudzić.

Polewa kokosowa:
2 szklanki wiórków kokosowych
3 duże białka, lekko ubite
2 szklanki cukru pudru
0.5 szklanki wody
Olejek waniliowy
1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Wiórki kokosowe wyłożyć na blachę i przypiekać w piekarniku, często
mieszając, aż będą złote (ok. 10 minut). Zdjąć z blachy, ostudzić. W
rondlu nastawić wodę (na grubość 3 palców) i doprowadzić ją do stanu
wrzenia.
W misce ubić białka z cukrem. Kiedy będą lekko sztywne, wstawić miskę
na rondel i ubijać dalej na parze, aż piana będzie gęsta (ok. 5-7 minut).
Zdjąć z rondla, dodać olejek i skórkę z cytryny.

Długim i ostrym nożem przetnij upieczone ciasto wzdłuż poziomo na trzy
placki. Posmaruj jeden placek 1/3 piany, posyp obficie upieczonymi
wiórkami kokosowymi. Przykryj drugą warstwą ciasta. Posmaruj pianą i
posyp resztą wiórków. Przykryj trzecim plackiem, posmaruj pianą, posyp
wiórkami.

Uwaga: to ciasto nie nadaje się do długiego przechowywania. Powinno
zostać zjedzone tego samego dnia.


いただきます
itadakimasu!

http://www.beatapawlikowska.com/kitchen,list,2631.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Spirit of Japan Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin