|
Spirit of Japan Japonia i wszystko co z nią związane :)
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nymphea
Administrator
Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 432
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 16:38, 29 Kwi 2008 Temat postu: Herbaty japońskie |
|
|
Herbaty japońskie dzielimy na 4 grupy: Tamaryokucha, Gyokuro, Sencha i Bancha.
GYOKURO
Herbaty te należą do najbardziej prestiżowych i jednocześnie najdroższych na świecie. Zbierane są tylko raz w roku, w wybranych plantacjach. Kilka tygodni przed zbiorem krzewy herbaciane są przykrywane matami bambusowymi w celu przefiltrowania 90% promieni słonecznych. Pozbawione światła liście produkują większą ilość chlorofilu, który nadaje herbacie czystości i niesamowicie świeżego aromatu.
Gyokuro Asahi (“Klejnot Rosy”)
Rarytas wyjątkowej klasy. Należy do najlepszych herbat świata. Piękne, regularne, ciemnozielone liście, o ostrym zapachu z nutą słodyczy, dają napar delikatny o pełnym świeżym aromacie z kwiatową nutą. Dzięki dużej zawartości teiny, Asahi działa witalizująco i energetyzująco. Ta doskonała herbata znalazła na świecie bardzo wielu entuzjastów.
TAMARYOKUCHA
Te doskonałej jakości herbaty zbierane są wiosną w regionie Kiushu. Produkowane są dwiema metodami: prażenia bądź poddawania działaniu pary wodnej. Herbata “parowana” zachowuje więcej witamin i antyoksydantów. Listki są rolowane, nie zwijane, i dzięki temu uzyskują piękny kolor. Ceniona i rozpoznawana herbata o uroczych ciemnozielonych liściach, świadczących o wysokiej jakości. Jest łagodniejsza od innych japońskich herbat. Młoda i świeża. Idealna na każdą porę dnia.
Imperial
Najlepszej jakości Tamaryokucha. Napar o głebokim, nieco cytrusowym aromacie, jest koloru złoto-żółtego. Lekko winny, owocowy smak pozostawia na długo po degustacji migdałowe wspomnienie. Liście można parzyć dwukrotnie, za każdym razem wydobywając inne wrażenia smakowe.
BANCHA
Te herbaty produkowane są z niżej rosnących listków na gałązce, większych niż Sencha. Często nazywane są “herbatami 3-letnimi”, ponieważ mogą być zbierane są z 3-letnich drzewek. Duże liście, zwijane ręcznie bądź mechanicznie, mają niską zawartość teiny, są bogate w minerały i witaminy. Bancha stanowi ogromną większość japońskiej produkcji i znana jest w trzech wariantach: naturalna, palona lub z dodatkiem preparowanego ryżu i prażonej kukurydzy.
Bancha
Herbata z późnego zbioru o grubych i dużych liściach zrywanych wraz z łodyżkami i szypułkami.
Napar jest świeży i niezwykle delikatny. Ze względu na niską zawartość teiny i taniny doskonale nadaje się do spożywania przed snem. Zawiera dużo żelaza i wapnia. Jest idealna dla dzieci i osób chorych.
Genmaicha
Nadal mało znana herbata poza Japonią. Nazwa oznacza “herbatę ryżową”. Jest produkowana z większych listków Bancha i 50% preparowanego ryżu i prażonej kukurydzy.
Napar w smaku przypomina najdelikatniejszą Bancha. Słodka nuta orzechowo-karmelowa sprawia, iż degustacja jest prawdziwą przyjemnością. Z powodu niskiej zawartości teiny Genmaicha może być spożywana przez cały dzień. Świetnie gasi pragnienie, jest doskonałym dodatkiem do ciężkostrawnych posiłków. Smaczna zarówno na zimno i na gorąco.
SENCHA
Produkowane są kilka razy do roku. Zrywa się najlepsze listki z krzewu. Zbiory są mechaniczne, przy stałym nadzorze specjalisty, który segreguje listki różnej wielkości. Po procesie parowania liście są zwijane na kształt małych płaskich igiełek.Każdy rodzaj Sencha powinien być przygotowywany inaczej, stosując inną temperatuję wody i czas parzenia - w zależności od jakości.
Kukicha
Świetnej jakości Sencha bardzo popularna w Japonii. Do produkcji tej herbaty nazywanej “gałązkową” stosuje się źdźbła najpiękniejszych listków i tworzy kompozycje z Sencha.
Ciekawe jasnozielone listki razem z ciemnozieloną Sencha tworzą niezwykle piękną kompozycję. Kukicha zawiera niewielką ilość teiny, działa wyciszająco. Jest rewelacyjna wieczorem. Bardzo przyjemny, lekko ostry charakter przypomina typową Sencha wyższej kategorii. Napar jest koloru cytrynowo-żółtego z lekko zielonym zabarwieniem. Aromat pełny, lekko pikantny.
Fukuyu
Jedna z najlepszych japońskich Sencha ze słynnego rejonu Shizuoka. Piękne listki poddane bardzo starannej obróbce mają niezwykle delikatną strukturę. Lśniący napar jest koloru oliwkowo-zielonego. Elegancki smak pozostawia na długo po degustacji przyjemne wspomnienie. Idealna dla amatorów wyrazistych zielonych herbat.
Kokeicha
Bardzo interesująca propozycja dla amatorów japońskich herbat. Listki Sencha przed suszeniem są miażdżone do konsystencji papki i po dodaniu mąki ryżowej prasowane i cięte na kształt regularnych igiełek. Napar o cytrynowym kolorze ma intensywny, wytrawny, lekko gorzkawy aromat i delikatny smak. Można ją parzyć kilkakrotnie aż do całkowitego rozpuszczenia.
Z myślą o zachodnich odbiorcach powstały kompozycje wzbogacone smakowymi dodatkami w postaci cząstek owoców czy płatków kwiatowych. To daje możliwość zapoznania się szerszemu gronu smakoszy z klimatem Japonii.
Topas
Wysokiej klasy japońska Sencha wzbogacona kawałkami truskawek, żurawiny i jeżyn.
Subtelność zielonej herbaty wsparta owocowym akcentem czyni z tej kompozycji ciekawą propozycję dla amatorów delikatnych smaków.
Sorbet Cytrynowy
Kompozycja listków Sencha i srebrzystych tipsów. Dodatek jogurtu i skórki cytrynowej sprawia, że szlachetny napar jest niezwykle świeży i orzeźwiający.
Japońska Wiśnia
Niekonwencjonalne połączenie japońskiej Sencha z chińską czarną herbatą. Niezwykle aromatyczna kandyzowana wiśnia nadaje wytrawności tej oryginalnej mieszance.
Wszystkie herbaty do nabycia w sieci sklepów Five o'clock na terenie całego kraju.
[link widoczny dla zalogowanych]
Gorąco polecam wszystkim amatorom herbaty. Ja jestem stałym bywalcem w tych sklepach a od japońskich herbat jestem po prostu uzależniona
Źródło: sieć sklepów Five o'clock
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Karolyna
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Borkowice/Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:06, 17 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Ja dopiero niedawno zaczęłam przygodę z herbatami, wypróbowałam na razie sencha kokeicha i bancha genmaicha z palonym ryżem. O ile ta druga smakowała mi ogromnie (może dlatego, że parzona profesjonalnie w restauracji:P ), to kokeicha jest nieco gorzka, no i na dnie czarki zostaje wstrętny osad:(
A co z radami dotyczącymi parzenia herbaty? Właściwie robię to po swojemu, bo rady "5 minut po zagotowaniu wody, parzyć 1-3 minut" dają jasnozieloną wodę...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|